هيات دولت
مرجع تصویب: دبير هيات دولت
شماره ویژه نامه: ۱۸۰۳
دوشنبه،۲۰ فروردين ۱۴۰۳
سال هشتاد شماره ۲۳۰۲۲
برنامه ملي توسعه سامانه‌ها و زنجيره توليد برق خورشيدي

شماره ۲۴۱۸۹۶/ت۶۰۹۵۶هـ                                    ۲۷/۱۲/۱۴۰۲

وزارت نیرو ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت

 وزارت امور اقتصادی و دارایی ـ وزارت نفت

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ـ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات

نهاد ریاست جمهوری ـ وزارت جهاد کشاورزی

سازمان حفاظت محیط زیست

 معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ـ سازمان ملی استاندارد ایران

صندوق نوآوری و شکوفایی ـ صندوق توسعه ملی

هیئت وزیران در جلسه ۲۰/۱۲/۱۴۰۲ به پیشنهاد شماره ۱۰۰/۱۰/۵۹۰۷۷/۱۴۰۱
مورخ ۱۶/۱۱/۱۴۰۱ وزارت نیرو و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی
جمهوری اسلامی ایران، برنامه ملی توسعه سامانه­ها و زنجیره تولید برق خورشیدی را به شرح زیر تصویب کرد: 

 

 برنامه ملی توسعه سامانه‌ها و زنجیره تولید برق خورشیدی

ماده۱ـ در این برنامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می­روند:

۱ـ ساتبا: سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق.

۲ـ زنجیره: زنجیره ارزش سامانه­های سیلیسیومی تولید برق خورشیدی، کلیه مواد و تجهیزات مشتمل بر استخراج سیلیس، تولید سیلیسیوم فلزی، پلی سیلیکون، شمش، ویفر سیلیکونی، سلول خورشیدی سیلیسیومی و سامانه (مدول) خورشیدی سیلیسیومی و کلیه بخش‌های پشتیبانی زنجیره اعم از آزمایشگاه‌های مرجع و سایر اجزا و ادوات مورد استفاده در سامانه­های مزبور.

۳ـ ستاد: ستاد توسعه سامانه‌ها و زنجیره تولید برق خورشیدی، موضوع ماده (۳) این برنامه.

ماده۲ـ اهداف کمی و کیفی این برنامه به شرح زیر است: 

۱ـ اهداف کمی: ایجاد توان ‌تولید داخلی استقرار ظرفیت (۸۰۰۰) مگاوات نیروگاه با حداقل ظرفیت‌های زیر در حلقه‌های زنجیره تا پایان سال ۱۴۰۷:

۲ـ اهداف کیفی:

الف ـ افزایش حداقل سالانه پنج درصد (۵%) ساخت داخل تجهیزات زنجیره.

ب ـ افزایش سهم نیروگاه­های خورشیدی نوساز برخوردار از تجهیزات ساخت داخل به میزان پنجاه درصد (۵۰%) تا سال آخر این برنامه.

پ ـ توانمندی نوآوری در محصولات جدید و تسلط بر فناوری نسل‌های آتی مرتبط با زنجیره.

ت ـ تولید بخشی از محصولات زنجیره با استاندارد مورد نیاز صنعت ریز (میکرو) الکترونیک. 

ث ـ رعایت ملاحظات محیط ‌زیستی در ایجاد حلقه‌های مختلف زنجیره.

ج ـ رقابت‌پذیری محصولات زنجیره در بازارهای بین‌المللی از لحاظ کیفیت و قیمت
تمام­شده.

چ ـ توانمندسازی سرمایه انسانی به‌عنوان عامل اصلی ایجاد مزیت رقابتی.

ماده۳ـ ستاد، به ریاست معاون اول رییس‌جمهور و با عضویت وزرای نیرو،
صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، نفت، علوم تحقیقات و فناوری و ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور، رییس سازمان حفاظت محیط زیست، رییس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، رییس سازمان
ملی استاندارد ایران، رییس هیئت عامل صندوق توسعه ملی، رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و رییس ساتبا (دبیر ستاد) بدون توسعه تشکیلات و ایجاد ساختار جدید تشکیل می‌شود تا با پایش و هدایت برنامه‌ها و اقدامات اجرایی موضوع این برنامه و رعایت قوانین و مقررات، زمینه ایجاد هم‌افزایی ملی در این عرصه را فراهم سازد.

ماده۴ـ وظایف ستاد با رعایت قوانین و مقررات، ‌به شرح زیر است:

۱ـ ارزیابی و نظارت بر برنامه اجرایی مرتبط با تحقق اهداف ملی.

۲ـ تدوین و تصویب نقشه راه توسعه فناوری و صنعت زنجیره.

۳ـ ارزیابی و نظارت بر اقدامات دستگاه­های اجرایی مرتبط برای تحقق اهداف.

۴ ـ شناسایی و رفع موانع و چالش‌های اجرای این برنامه و ارائه راهکار به مراجع ذی­ربط.

تبصره ۱ـ دبیرخانه ستاد در وزارت نیرو (ساتبا) مستقر می‌شود.

تبصره ۲ـ وزرا و نمایندگان دستگاه­های ذی‌ربط، حسب مورد با دعوت دبیر ستاد به جلسات ستاد دعوت می­شوند.

ماده۵ ـ به منظور حمایت از توسعه نیروگاه‌های خورشیدی، نرخ پایه خرید برق نیروگاه‌های غیردولتی خورشیدی موضوع ماده (۶۱) قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی مصوب ۱۳۸۹ که برخوردار از تجهیزات بومی بوده و بعد از ابلاغ این برنامه به بهره‌برداری می­رسند، در ضریب افزاینده‌ای که توسط ستاد در چهارچوب قوانین و مقررات تعیین می‌گردد، ضرب می‌شود. اعتبارات لازم برای اعمال این ضریب، از محل منابع موضوع بند (۱) ماده (۵) آیین‌نامه اجرایی ماده (۱۶) قانون جهش تولید دانش‌بنیان موضوع تصویب‌نامه شماره ۹۴۳۹۵/ت۶۰۰۲۷هـ مورخ ۲/۶/۱۴۰۱ با رعایت قوانین و مقررات تأمین می­شود.

ماده۶ ـ وزارت نیرو مکلف است متناسب با میزان بومی‌سازی حلقه‌های مختلف زنجیره، تعرفه‌های واردات تجهیزات و ماشین‌آلات خطوط تولید، مواد اولیه و اجزای مورد نیاز و نیز محصولات زنجیره را به ستاد اعلام نماید تا پس از تأیید ستاد، موضوع در کمیته موضوع ماده (۱) آیین­نامه اجرایی مقررات صادرات و واردات مطرح شود.

ماده۷ـ وزارت نیرو مکلف است در اجرای ماده (۱۷) قانون مانع­زدایی از توسعه صنعت برق مصوب ۱۴۰۱ به­گونه­ای اقدام نماید که صادرات برق حاصل از نیروگاه­های خورشیدی موضوع این برنامه در اولویت قرار گیرد.

ماده ۸ ـ وزارت نیرو مکلف است به­منظور حمایت از تولید پایدار محصولات زنجیره، تأمین آب و برق مورد نیاز برای صنایع مرتبط در زنجیره را در چهارچوب قوانین و مقررات تأمین نماید. همچنین وزارت نفت موظف است تأمین سوخت (نفت و گاز) مورد نیاز برای صنایع مرتبط در زنجیره را در چهارچوب قوانین و مقررات در اولویت‌ قرار دهد.

ماده ۹ ـ وزارت نیرو مکلف است با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری،
وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور نسبت به راه­اندازی حداقل یک پردیس تخصصی علم و فناوری مرتبط با زنجیره با مشارکت پارک علم و فناوری نیرو اقدام نماید.

ماده۱۰ـ وزارت نیرو، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور و سازمان ملی استاندارد ایران مکلفند در چهارچوب قوانین بودجه سنواتی و دستورالعمل ستاد، نسبت به حمایت از ایجاد و توسعه آزمایشگاه‌های مرجع و کمک به تأمین منابع مالی مورد نیاز زنجیره اقدام نمایند.

ماده۱۱ـ وزارت نیرو و سایر دستگاه­های ذی­ربط مکلفند کلیه نیازهای مرتبط با این برنامه را در سامانه نظام ایده­ها و نیازها (نان) ثبت نموده و حمایت­های لازم را از طرح­های مرتبط به­عمل آورند.

ماده۱۲ـ وزارت نیرو مکلف است ازطریق صندوق پژوهش و فناوری صنعت برق و انرژی و با رعایت صلاحیت­های ارکان صندوق، حمایت­های لازم برای توسعه شرکت­های دانش­بنیان از هسته­های فناور مستقر در پارک­های علم و فناوری و مراکز رشد را به­عمل آورد.

ماده۱۳ـ وزارت نیرو مکلف است با همکاری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور و مرکز همکاری­های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری، نسبت به توسعه همکاری­های بین­المللی با کشورهای پیشرو در حوزه انرژی خورشیدی به‌منظور تبادل و انتقال فناوری و جذب سرمایه­گذار خارجی اقدام نماید.

ماده۱۴ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است با تصویب ستاد، به منظور توسعه فعالیت‌های دانش‌بنیان و فناوری و نوآوری، نسبت به برنامه­ریزی برای ایجاد حداقل یک شهرک صنعتی در هر سال تا پایان سال ۱۴۰۷، جهت استقرار واحدهای فناور و صنایع مرتبط با زنجیره اقدام نماید.

ماده۱۵ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است نسبت به مدیریت طرح­های اکتشاف معادن سیلیس با درجه خلوص بالا اقدام نموده و در واگذاری معادن سیلیس با درجه خلوص بالا، شرکت­های دارای برنامه ایجاد محصولات زنجیره را با رعایت قوانین و مقررات در اولویت قرار دهد.

ماده۱۶ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است حمایت از فعالیت‌های دانش­بنیان و فناور مرتبط با زنجیره مصوب ستاد را در چهارچوب منابع مصوب مربوط به اشتغال­زایی، در اولویت قرار دهد.

ماده۱۷ـ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مکلف است با حمایت دستگاه­های اجرایی ذی­ربط، به­منظور مدیریت بر تحقیق و توسعه در حوزه زنجیره، نسبت به تعیین سطوح آمادگی فناورانه مواد و محصولات مرتبط با زنجیره و برنامه­ریزی برای نگارش پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی مورد نیاز صنایع کشور اقدام نماید.

ماده۱۸ـ وزارت علوم تحقیقات و فناوری مکلف است با همکاری وزارت نیرو و بر اساس اعلام نیاز وزارتخانه­های نیرو و صنعت، معدن و تجارت، نسبت به برنامه­ریزی برای پیش­بینی دروس آموزشی و رشته­های تحصیلی مرتبط با اجرای این برنامه اقدام نماید.

ماده۱۹ـ وزارت جهاد کشاورزی (سازمان امور اراضی کشور و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور) و شرکت شهرک­های صنعتی مکلفند با رعایت قوانین و مقررات ضمن تسهیل فرایندهای اجرایی، واگذاری زمین به متقاضیان احداث واحدهای تولیدی مرتبط با این برنامه را در اولویت قرار دهند.

ماده۲۰ـ معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور و صندوق نوآوری و شکوفایی مکلفند با رعایت قوانین و مقررات، نسبت به اختصاص درآمدهای موضوع بندهای (۲) و (۳) ماده (۵) آیین‌نامه اجرایی ماده (۱۶) قانون جهش تولید دانش‌بنیان موضوع تصویب‌نامه شماره ۹۴۳۹۵/ت۶۰۰۲۷هـ مورخ ۲/۶/۱۴۰۱ با اولویت اجرای طرح‌های کلان و پیشران مرتبط با زنجیره معرفی­شده توسط وزارت نیرو اقدام نمایند.

ماده۲۱ـ معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور و سازمان امور مالیاتی کشور مکلفند در چهارچوب بندهای (ب) و (ت) ماده (۱۱) قانون جهش تولید دانش­بنیان مصوب ۱۴۰۱ و با رعایت قوانین و مقررات مربوط، اعطای اعتبار مالیاتی به شرکت‌های صنعتی که در طرح‌های فناورانه یا صندوق‌های مالی تخصصی با مأموریت ایجاد زنجیره مشارکت می‌کنند را در اولویت قرار دهد.

ماده۲۲ـ معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور مکلف است با هدف دستیابی به فناوری‌های دارای اولویت مرتبط با زنجیره، نسبت به حمایت از تعریف و اجرای طرح­های پیشران ملی مصوب ستاد اقدام نماید.

ماده۲۳ـ معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور مکلف است نسبت به حمایت از مراکز رصد و آینده‌نگری فناوری‌های مرتبط با زنجیره و سایر تجهیزات مرتبط و نسل‌های آتی سلول‌های خورشیدی با استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و فناوری اقدام نماید.

ماده۲۴ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است رفع موانع نقل ‌و انتقال ارزی مربوط به تأمین ماشین‌آلات، تجهیزات، مواد اولیه و نیز صادرات محصولات مرتبط با زنجیره را در چهارچوب قوانین و مقررات در اولویت قرار دهد.

ماده۲۵ـ صندوق نوآوری و شکوفایی، صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته  و دستگاه­های اجرایی مرتبط مکلفند با رعایت قوانین و مقررات و صلاحیت­های ارکان خود، حمایت مالی از شرکت‌های دانش­بنیان فعال در زنجیره، تأمین‌کنندگان ماشین‌آلات و مواد مصرفی را از طریق ابزارهای مالی مستقیم و اهرمی موجود صندوق یا تعریف ابزارهای جدید در اولویت قرار دهد.

ماده۲۶ـ صندوق نوآوری و شکوفایی با رعایت قوانین و مقررات و صلاحیت­های ارکان خود، مکلف است از شرکت‌های دانش­بنیان توسعه­گر در زمینه تجهیز منابع مالی و توسعه زنجیره حمایت نماید.

ماده۲۷ـ صندوق نوآوری و شکوفایی مکلف است با رعایت قوانین و مقررات و صلاحیت­های ارکان خود، استفاده از ظرفیت موضوع مواد (۱۷) و (۱۸) قانون جهش تولید دانش بنیان مصوب ۱۴۰۱ را برای حمایت از سرمایه‌گذاری و تأمین منابع مالی مورد نیاز زنجیره در اولویت قرار دهد.

ماده۲۸ـ سازمان ملی استاندارد ایران مکلف است با همکاری نهادهای ارزیابی انطباق تأیید صلاحیت­شده، نسبت به ارزیابی انطباق کالاهای ساخت داخل و وارداتی مرتبط با زنحیره در چهارچوب قوانین و مقررات اقدام و نتایج حاصل را به اطلاع عموم و مراجع ذی­ربط برساند.

ماده۲۹ـ سازمان ملی استاندارد ایران مکلف است سازوکار ارائه خدمات بازرسی به بخش‌های دولتی و غیردولتی و نظارت (کنترل) کیفی مواد اولیه و کالاهای وارداتی مرتبط با زنجیره را در چهارچوب قوانین و مقررات تعیین کرده و پس از تصویب در ستاد، عملیاتی نماید.

ماده۳۰ـ به منظور انتقال و بومی­سازی فناوری و استفاده حداکثری از توان شرکت­های دانش­بنیان، در کلیه قراردادهای مرتبط با احداث نیروگاه­های خورشیدی و طرح­های کلان و پیشران که با استفاده از حمایت­های موضوع این برنامه تعریف شده است، رعایت پیوست فناوری مورد تأیید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش­بنیان رییس­جمهور و وزارت نیرو الزامی است.

معاون اول رئیس ‎جمهور ـ محمد مخبر